Cześć kochani !
Dziś w planach na obiad miałam sałatkę z krewetkami, ale... dowiedziałam się o dzisiejszym Dniu Naleśnika i nie mogłam przepuścić takiej okazji, aby podzielić się z Wami moim przepisem na super dietetyczne, super pyszne naleśniki.
Ciasto (na ok. 5 naleśników)
Potrzebujemy:
- 1 jajko,
- 150 ml mleka sojowego (lub 0,5% / 1,5 %)
- 150 ml wody mineralnej,
- 2 szklanki mąki orkiszowej (na oko, tak, aby powstała typowa, naleśnikowa masa)
Wykonanie:
- Odstawiamy na 10 min masę, aby stężała, w tym czasie grzejemy patelnię. (Natłuszczamy dobrze, według uznania)
- Smażymy.
Środek
Pasta z Awokado:
(Na 3 naleśniki ja użyłam troszkę więcej niż połowę - połowy awokado)
- Smarujemy każdego naleśnika pastą.
Warzywa:
- Wybieramy swoje ulubione warzywa i napychamy naszego naleśnika.
Na obiad zjadłam trzy i zostawiłam sobie dwa na jutrzejsze śniadanie.
Naleśniki możecie podać z czym chcecie (ze szpinakiem, z jogurtem greckim, miodem i owocami, twarogiem itd.)
Cała magia tkwi w pysznym cieście.
To wszystko co dzisiaj dla Was przygotowałam, smacznego i
...
Buziak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz