(kliknij na zdjęcie, aby powiększyć)
Cześć :)
Wzorowo odsiedziałam chorobę i już czuję się dużo lepiej. Po Skalpelu Ewy i prysznicu czułam się jak nowo narodzona, potem jeszcze chwilami pobolewała mnie głowa, ale już jest wszystko w normie. Postanowiłam, że od jutra zaczynam serię z moim jadłospisem + zdjęcia.
Tak jak wspominałam koło 14:00 przyszedł do mnie z wizytą mój mężczyzna i zgrzeszyłabym nie robiąc mu obiadu :) Przepis jest prosty, zdrowy, sycący i lekki.
Wykonanie:
- Nastawiamy wodę na ryż i, gdy zacznie wrzeć wkładamy ryż.
- Skrapiamy fileta cytryną, posypujemy ziołami prowansalskimi i bazylią (z dwóch stron),
- Wrzucamy warzywa na patelnię, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, gdy warzywa się zrobią odkładamy patelnię i grillujemy rybę.
- Grillujemy rybę, aż zrobi się biała i lekko zarumieniona.
- W czasie grillowania ryby kroimy pomidora i awokado, przyprawiamy pieprzem.
- Gdy ryż będzie gotowy dajemy go na patelnię z warzywami, podgrzewamy wszystko razem, dodajemy, pomidora i awokado, posypujemy wszystko jeszcze raz pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy.
- Na talerz nakładamy ryż z warzywami i awokado, kładziemy na to fileta, i układamy liście szpinaku (wcześniej umyte)
Smacznego !
Ryby powinniśmy jeść min. raz w tygodniu ! Zawierają kwas omega-3, witaminę B12 oraz łatwo przyswajalne białko.
Kwas omega-3 nie jest wytwarzany przez nas organizm, dlatego to ważne, \aby go regularne dostarczać. Jednymi z wielu zalet to fakt, iż kwas ten jest jednym z budulców naszej tkanki mózgowej oraz wspomaga funkcjonowanie błon komórkowych.
Witamina B12 jest niezbędna do funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wytwarzania krwi i energii.
Kiedyś nienawidziłam ryb i dopiero od 2-3 miesięcy jem je regularnie. Bardzo lubię morszczuka, łososia, sole i tilapię właśnie.
To wszystko, następny post, aby nie być nudnym nie będzie przepisem i pojawi się jeszcze dziś,a od jutra tak jak wspominałam startuję z jadłospisem.
Całusy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz